تهاتر کیوی با آناناس، انبه و نارگیل
اکوایران: در روزهایی که فعالان اقتصادی از کوچک شدن تجارت ایران خبر میدهند، دولت از تهاتر کیوی با تهاتر کیوی با آناناس، انبه، نارگیل و موز با کشورهای طرف معامله خبر میدهد. به گزارش اکوایران، به دنبال تشدید تحریمهای ایران در سال ۱۳۹۷ موضوع تهاتر کالایی برای عبور از تحریمهای یکی از مهمترین دستور العملهای سیاستگذار […]
اکوایران: در روزهایی که فعالان اقتصادی از کوچک شدن تجارت ایران خبر میدهند، دولت از تهاتر کیوی با تهاتر کیوی با آناناس، انبه، نارگیل و موز با کشورهای طرف معامله خبر میدهد.
به گزارش اکوایران، به دنبال تشدید تحریمهای ایران در سال ۱۳۹۷ موضوع تهاتر کالایی برای عبور از تحریمهای یکی از مهمترین دستور العملهای سیاستگذار قرار گرفت. اما اجرای آن با تاخیر در سال ۱۳۹۸ انجام شد. در این سال بانک مرکزی به صادرکنندگان اجازه داد که حدود ۳۰ درصد از ارز حاصل از صادرات خود را به شکل واردات کالا به کشور بازگردانند و مابقی را از طریق نیما یا اسکناس به کشور برسانند. این دستورالعمل در سال ۱۳۹۹ متوقف شد و بانک مرکزی اعلام کرد که دیگر واردات در ازای صادرات را به رسمیت نمیشناسد. موضوعی که با انتقاد جدی صادرکنندگان مواجه شد و آنها اعلام کردند در شرایط تحریم و شیوع کرونا، واردات کالا یکی از تنها راههای ممکن برای آنها در ایفای تعهدات ارزی است. برهمین اساس ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در آبان ماه با تمدید موضوع تهاتر کالا موافقت کرد. این سیاست کماکان ادامه دارد. براساس همین سیاست اخیرا وزارت جهادکشاورزی تهاتر کیوی با میوههای گرمسیری همچون آناناس، انبه، نارگیل و موز مجاز اعلام کرده است.
۴۰۰ هزار تن کیوی در سال جاری
براساس دادههای وزارت جهادکشاورزی، سال گذشته بیش از ۴۰۰ هزار تن کیوی در کشور تولید شده است. پیشبینی هم میشود، در سال جاری این میزان توسط استانهای گیلان، مازندران و گلستان مجددا تولید شود تا ایران کماکان در رتبه چهارم جهان بماند. در دنیا حدود ۴.۵ میلیون تن سالانه کیوی تولید میشود که ایران بعد از چین، ایتالیا و نیوزیلند در رتبه چهارم قرار داد.
اما میزان صادرات ایران طبق دادههای گمرک نشان میدهد، در ۸ ماهه نخست سال جاری این محصول حدود ۱۰۳ هزار تن با ارزش تقریبی ۶۰ میلیون دلار صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۳۱ درصد و از نظر ارزشی ۳۳ درصد افزایش صادرات داشته است. البته به گفته کارشناسان زمان مناسب برداشت این محصول پس از مهر است، بنابراین قسمت اصلی صادرات پس از این ماه انجام میشود.
زهرا جلیلیمقدم، مدیرکل دفتر امور میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهاد کشاورزی درباره برنامه حمایتی دولت از تولید و صادرات کیوی میگوید: در سال جاری، حمایت از ایجاد باغ مادری کیوی به منظور تولید نهال اصیل، سالم و استاندارد، واردات ارقام تجاری جدید، ایجاد باغ سازگاری و الگویی، شناسنامهدار کردن باغات کیوی انجام شده است.
به گزارش جهادکشاورزی او میافزاید: به منظور حمایت از صادرات این محصول، بحث تهاتر آن با واردات میوههای گرمسیری (موز، انبه، آناناس و نارگیل) مورد درخواست و پیگیری بوده و در این راستا اگر کشوری، به دلیل مسائل غیرفنی، محدودیتی برای واردات محصول داشته باشد، واردات میوههای گرمسیری از آن کشور انجام نشود.
او افزود با توجه به توان تولیدی کشور و کیفیت محصول کیوی و همچنین سلامت این محصول و ارزش غذایی آن به سبب دارا بودن ویتامین سی و انواع آنتیاکسیدانها، کشورهای زیادی متقاضی واردات آن هستند که ضرورت دارد به جهت حفظ بازارهای موجود و توسعه صادرات استانداردهای بینالمللی مدنظر قرار گیرد.