حمام سنگی گیوی قدیمیترین حمام جهان؛ بنایی با شگفتانگیزترین خصیصهها+فیلم
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، حمام سنگی گیوی قدیمیترین حمام جهان است و دارای شگفتانگیزترین خاصیتهایی است که این حمام را از سایر بناها متمایز میکند. حمام سنگی و یا داش حامامی به عنوان یکی از مکانهای مهم گردشگری شهرستان کوثر در در قسمت جنوب شرق شهر گیوی و در کنار رودخانه گیوی چایی […]
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، حمام سنگی گیوی قدیمیترین حمام جهان است و دارای شگفتانگیزترین خاصیتهایی است که این حمام را از سایر بناها متمایز میکند.
حمام سنگی و یا داش حامامی به عنوان یکی از مکانهای مهم گردشگری شهرستان کوثر در در قسمت جنوب شرق شهر گیوی و در کنار رودخانه گیوی چایی و در میان باغ های ساحل رودخانه و به فاصله ۳۰۰ متری از انتهای حوزه خدماتی شهرداری گیوی واقع شده است که سالانه میزبان خیل عظیمی از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.
شرایط استحمام در این حمام از طریق کندن سنگها فراهم شده و تمام فضای آن پوشیده از سنگ طبیعی است و هنوز که هنوز است برخی مردم این منطقه از این حمام استفاده میکنند و معتقدند که آبگرم این حمام تاثیرات مثبتی در بدن انسانها داشته و دارای مزیتهای بسیاری است.
این حمام از لحاظ شکل ظاهری به گونهای است که به شکل غار بوده و در دامنه کوه قرار دارد و از یک فضای مستطیل شکل به ابعاد تقریبی ۴۱۰ متر تشکیل شده است
آب حمام سنگی از سه نقطه تامین میشود و هر دوی آب گرم و آب سرد را دارا است که دمای گرمترین آب چشمه این حمام به بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نمیرسد و استحمام در این حمام رایگان بوده و متوالی خاصی ندارد که به دلیل خاصیت جالب این حمام بسیاری از مسافران این حمام را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب میکنند.
خاصیت جالب دیگری که این حمام دارد و در جهان منحصر بهفرد است این است که برای استحمام در این حمام نیاز به هیچ مواد شویندهای نیست چرا که آب این حمام پوست را به قدری نرم و لطیف میکند که هیچ فرآورده بهداشتی و شویندهای قادر به انجام این کار نیست.
سبقه تاریخی این حمام تاکنون به درستی مشخص نشده ولی به نظر برخیها این حمام پس از دوران صفویه توسط یک مرد و زن در دل یک سنگ ایجاد شده و به احتمال زیاد این حمام به عنوان یکی از قدیمیترین حمام دنیا باشد که هنوز هم توسط مردم استفاده میشود و قابلیت شرب نیز دارد که برای سنگ کلیه نیز مفید است و برخی مردم منطقه از آب این حمام به عنوان آب مصرف آشامیدنی استفاده میکنند و معتقدند که این آب طعم خاصی به نوشیدنیها میدهد.
این حمام از لحاظ جغرافیائی نیز در یکی از زیباترین مناطق منطقه قرار دارد که سبب شده علاوه بر جاذبه تاریخی از لحاظ گردشگری نیز قابلیتهای قابل توجهی را دارا شود و این شهرستان به دلیل وجود این حمام در ایام تعطیلات به یکی از قطبهای گردشگری منطقه در کشور تبدیل میشود.
محلی که حمام سنگی در آن ایجاد شده نخست یک چشمه بوده که با کندهکاریها و ایجاد سکوها در طول سال تبدیل به فضای مناسب برای استحمام شده و این حمام دارای حوضچههایی کوچک است که آب بیرون آمده از داخل سنگ نخست در این حوضچهها جمع میشود و در نهایت وارد حوض مرکزی میشود.
بر اثر ریزش کوه در طول ۵۰ سال گذشته قسمت های ورودی حمام تخریب شد که اهالی منطقه برای مرمت این حمام از مصالح سیمان و سنگ استفاده کرده و طاق سنگی ایجاد کردند که در نهایت این حمام به شکل امروزی تبدیل شد و همچنان مورد استفاده قرار میگیرد.
برای تبدیل حمام سنگی به منطقه نمونه گردشگری محوطهسازی اطرف بنا، آسفالتگذاری راههای نامناسب، تخریب بناهای ساخته شده غیراصولی، استفاده از استخرهای مدرن و پیشرفته و مرمت علمی میتواند اقدامات موثری باشد که در صورت اجرا به طور حتم خروجیهای موثری را به دنبال خواهد داشت.
این حمام قابل مقایسه با دخمه های سنگی واقع در منطقه آذربایجان شرقی است که مربوط به دوره اورارتویی هستند و تعیین دوره تاریخی این حمام نیز به کارشناسی ویژه دارد تا مشخص شود دقیقا این حمام مربوط به چه عصری بوده و به دست چه کسی کنده شده است.
گزارش از زهرا رضازاده
انتهای پیام/