درگیری پرجمعیتترین کشور خاورمیانه با بحران ارزی
اکوایران: پوند مصر یکی از بدترین عملکردها را در سال جاری داشته و بیش از یکسوم ارزش خودش را از دست داده است. این در شرایطی است که عدم تعادل اقتصادی و کمبود ارز همچنان پول ملی مصر را تحت فشار قرار میدهد. با این حال، مصر به سمت سیاستگذاری نرخ ارز انعطافپذیرتر حرکت میکند. […]
اکوایران: پوند مصر یکی از بدترین عملکردها را در سال جاری داشته و بیش از یکسوم ارزش خودش را از دست داده است. این در شرایطی است که عدم تعادل اقتصادی و کمبود ارز همچنان پول ملی مصر را تحت فشار قرار میدهد. با این حال، مصر به سمت سیاستگذاری نرخ ارز انعطافپذیرتر حرکت میکند.
به گزارش اکوایران: افزایش تورم در مصر باعث افزایش قابل توجه نرخ بهره در روز پنجشنبه شد. پوند مصر در سال جاری دو بار در برابر دلار کاهش پیدا کرده است و تشدید تورم در واکنش به کاهش ارزش پول ملی، باعث تضعیف بیشتر پوند شد.
بر اساس شاخص نورما هلدینگ در میان کشورهای در حال توسعه، مصر بیشترین آسیب را در برابر ارزهای خارجی در ۱۲ ماه آینده خواهد داشت. اچاسبیسی انتظارات خود برای پوند مصر را نسبت به پیشبینی قبلی تعدیل کرده و انتظار دارد با کاهش ۵.۵ درصدی از سطوح فعلی به سمت محدوده ۲۶ پوند در هر دلار حرکت کند. این مسأله باعث میشود که تمایل سرمایهگذاران خارجی برای سرمایهگذاری در بازارهای نوظهور کاهش پیدا کند. این کشور آفریقای شمالی در اواخر اکتبر نرخ پوند در برابر دلار را ۱۸ درصد کاهش داد تا نشان دهد اقتصاد به سمت یک سیستم ارزی انعطافپذیر حرکت میکند. اقتصاد مصر با پیامدهای اقتصادی جنگ روسیه و اوکراین دست و پنجه نرم میکند و در بازه سه ماهه با کاهش ۲۰ درصدی یکی از بدترین عملکردها را ثبت کرده است.
در شرایطی که پرجمعیتترین کشور خاورمیانه با بیشترین تورم پنج سال اخیر دست و پنجه نرم میکند، انتخابهای پیش روی سیاستگذاران، شدیدترین بحران ارزی پنج سال اخیر را تایید میکند. بانک مرکزی در واکنش به کاهش ارزش پولی مصر و رشد تورم، نرخ بهره را افزایش داده است. کمبود منابع مالی خارجی و کسری بودجه باعث شده حتی با افزایش نرخ بهره، انتظارات از تورم صعودی باشد.
اکثر اقتصاددانان شرکتکننده در نظرسنجی بلومبرگ پیشبینی میکنند که کمیته سیاست پولی چهارمین افزایش نرخ بهره سال جاری را با رشد یک تا دو درصدی اعلام کند و تنها یک مخالف انتظار دارد نرخ سپرده در محدوده ۱۳.۲۵ درصد باقی بماند.
پوند مصر یکی از بدترین عملکردها را در سال جاری داشته و بیش از یکسوم ارزش خودش را از دست داده است. این در شرایطی است که عدم تعادل اقتصادی و کمبود ارز همچنان پوند مصر را تحت فشار قرار میدهد و حجم درخواستهای واردکنندگان و شرکتها بیشتر از پنج میلیارد دلار تخمین زده شده است.
در کنار افزایش پنج درصدی نرخ بهره در سال جاری، مصر برای بازگرداندن اعتماد به داراییهای داخلی به صندوق بینالمللی پول روی آورده است. صندوق بینالمللی پول هفته گذشته وام سه میلیارد دلاری برای برای مصر تصویب کرد؛ قراردادی که انتظار میرود راهگشای تامین مالی ۱۴ میلیارد دلاری از شرکای منطقهای و بینالمللی شود.
بدترشدن چشماندازهای قیمتی مصرفکننده به اقدامات بانک مرکزی فوریت میبخشد. تورم سالانه در حال حاضر به محدوده ۱۹ درصدی نزدیک شده و پیشبینی میشود در سال آینده به بیش از ۲۰ درصد برسد.
امپیسی (بانک مرکزی مصر) در روز پنجشنبه یک هدف جدید تورم را اعلام میکند. هدف قبلی بازه سه ماهه به طور متوسط هفت درصد با انحراف مثبت و منفی دو درصدی بوده است.
با وجود اینکه در ماه اکتبر هنگام کاهش ارزش پوند اعلام شد مصر به سمت سیاستگذاری نرخ ارز انعطافپذیرتر حرکت میکند، اما از آن زمان تا کنون فقط اجازه حرکتهای جزئی به این ارز داده شده است. به گزارش روزنامه دولتی الاهرام، هر دلار در بازار سیاه تا ۳۳ پوند معامله میشود که با نرخ نقدی بانک مرکزی در محدوده ۲۴.۸ متفاوت است.
عدم تمایل به تعدیل ارزی تندتر باعث عقبنشینی سرمایهگذاران خارجی از بازار بدهی داخلی مصر شده و همین مسأله باعث شده بازده اسناد خزانهداری مصر به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۶ برسد.
بانک مرکزی همچنین در نظر دارد تا پایان سال ۲۰۲۲ الزام واردکنندگان برای در یافت اعتبار اسنادی برای خرید برخی کالاها در خارج از کشور را حذف کند. این اقدام، فشار بیشتری به پوند وارد خواهد کرد.
به گفته «فاروک سوسا» – اقتصاددان گلدمن ساکس – یک عقبنشینی دیگر به در ارزش پوند به توانایی بانک مرکزی بستگی دارد که بتواند جریان نقدینگی متعادل بین دلار و پوند را حفظ کند و نسبت به عرضه پایدار ارز خارجی اطمینان ایجاد کند.
نگرانی از تورم و ثبات اجتماعی باعث میشود در کشوری که بیشتر مردم در مواجهه با شوکهای قیمتی آسیبپذیر هستند، سیاستگذار در سیاست انعطافپذیری نرخ ارز محدود شود.