موجودی انبارها منفی شد؛ کاهش ۳۴ درصدی انبارهای خودرو
اکوایران: در دی امسال برای پنجمین ماه متوالی تغییرات موجودی انبارها منفی برآورد شده و بررسیها نشان میدهد کاهش شدید موجودی انبارها در بخش خودرو علت این رخداد است. به گزارش اکوایران، بنا به گزارش منتشر شده پژوهشکده پولی و بانکی از وضعیت تولید صنعتی کشور، رشد تولید صنعت در دی ماه امسال نسبت به […]
اکوایران: در دی امسال برای پنجمین ماه متوالی تغییرات موجودی انبارها منفی برآورد شده و بررسیها نشان میدهد کاهش شدید موجودی انبارها در بخش خودرو علت این رخداد است.
به گزارش اکوایران، بنا به گزارش منتشر شده پژوهشکده پولی و بانکی از وضعیت تولید صنعتی کشور، رشد تولید صنعت در دی ماه امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۷.۷ درصد افزایش یافته، این در حالیست که رشد ماهانه تولید صنعتی منفی برآورد شده، به بیانی میزان تولید صنایع در دی ماه امسال نسبت به آذر ماه کاهش یافته است. در همین حین شاهد منفی شدن موجودی انبارها در دی ماه بودهایم. بررسیها نشان میدهد تغییرات موجودی انبار ها در دی ماه نسبت به آذر منفی ۴.۳ درصد بوده است. این پنجمین ماه متوالی است که موجودی انبار ها در اقتصاد ایران منفی می شود که این به معنی فعال بودن سمت تقاضا در اقتصاد کشور است. خودرو و قطعات اصلیترین عامل منفی شدن این شاخص است، بر اساس آمار تغییرات موجودی انبار های بخش خودروسازی و قطعات در دی ماه بالغ بر منفی ۳۳ درصد بوده است.
تغییرات تولید به تنهایی نمی تواند اطلاعات سودمندی به ما ارائه دهد، از همین رو بررسی تغییرات موجودی انبار ها در کنار تغییرات رشد ضروری است. کاهش مداوم موجودی انبار ها نشان از فعال بودن سمت تقاضا در سال جاری دارد در برهه های زمانی که محدودیت تقاضا وجود دارد و ظرفیت مازاد تولید در بخش عرضه وجود دارد روند رشد تولید و تغییرات موجودی انبار در خلاف جهت هم خواهد بود. به این معنی که تغییرات رشد تولید ریشه در تغییرات تقاضا دارد و به عنوان مثال تولید کننده در مواجه با افزایش تقاضا از طریق کاهش موجودی انبار و افزایش رشد تولید واکنش نشان میدهد. زمانی که شوکی منفی بخش عرضه تولید و فروش را تحت تاثیر قرار دهد، در دوره های اولیه با وجود اینکه رشد تولید را کاهش می دهد، رشد فروش را تحت تاثیر قرار نمی دهد و همین امر باعث کاهش موجودی انبار محصولات نهایی می شود. از این رو زمانی که کاهش رشد تولید با کاهش موجودی انبار همراه باشد میتوان گفت که شوک وارد شده از بخش عرضه است و عامل اصلی متوقف کننده رشد را باید از سمت عرضه جستجو کرد.
نمونه این مورد کاهش تولید فروردین ماه سال ۹۹ بوده که ریشه در تعطیلی واحد های صنعتی و بخش عرضه داشت و موجودی انبار و تولید با هم کاهش داشتند. به علاوه موجودی انبار و تولید صنایع از فروردین تا تیر ماه ۱۳۹۹ هردو روند افزایشی داشتند که نشان از برطرف شدن مشکل عرضه دارد. شاخص موجودی انبار از خرداد ماه تا آذر ماه ۱۴۰۰ (به جز در شهریور ماه) مثبت بوده است که نشان دهنده افزایش در موجودی انبار صنایع بوده است. در مهر ماه تا آذر ماه روند افزایش در موجودی انبار صعودی بوده است. به گونه ای که در آذر ماه بیش از ۲/۵ درصد از تولید انجام شده در انبار ذخیره شده است. در سه ماهه زمستان نیز تولید صنایع به طور متوسط ۱/۵ درصد بالا تر از فروش آن ها بوده و موجودی انبار افزایشی بوده است. در فروردین ۱۴۰۱ بعد از حدود ۶ ماه شاخص موجودی انبار صنعت کاهش موجودی انبار را نشان داد. به گونه ای که معادل ۴ درصد تولید فروردین ماه از موجودی انبار صنعت کاسته شده است.