پرش قیمت چای در بازار؛ راز شکاف قیمت زمین تا فروشگاه + نمودار
اکوایران: رصد خرده فروشیها نشان دهنده آن است که قیمت چای درجه یک ایرانی در بازار تهران از کیلویی ۱۵۰ هزار تومان هم عبور کرد و نسبت به سال گذشته ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان افزایش داشته است. به گزارش اکوایران، براساس اعلام سازمان چای کشور نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای در سال زراعی جاری […]
اکوایران: رصد خرده فروشیها نشان دهنده آن است که قیمت چای درجه یک ایرانی در بازار تهران از کیلویی ۱۵۰ هزار تومان هم عبور کرد و نسبت به سال گذشته ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان افزایش داشته است.
به گزارش اکوایران، براساس اعلام سازمان چای کشور نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای در سال زراعی جاری برای برگ چای درجه یک کیلویی ۹ هزار و ۲۰۰ تومان در نظر گرفته شده که نسبت به سال گذشته که ۶ هزار و ۶۹۰ تومان از چایکاران خریداری می شد که رشدی ۴۸.۵ درصدی داشته است. اما نرخ خرید برگ سبز درجه ۲ هم برای سال جاری کیلویی ۷ هزار و ۱۰۰ تومان در نظر گرفته شده که نسبت به سال قبل رشدی ۳۷.۵ درصدی دارد؛ هرکیلو برگ سبز چای درجه ۲ سال گذشته ۶ هزار و ۶۹۰ تومان از کشاورزان خریداری شد. افزایش نرخ خرید تضمینی چای از چایکاران موجب شد تا قیمت چای ایرانی درجه یک در بازار رشدی ۲۵ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کند و در بازار به کیلویی ۱۵۰ هزار تومان برسد. ارزیابی ها نشان دهنده آن است که قیمت چای سیاه درب کارخانه کیلویی ۴۷ تا ۱۲۰ هزار تومان است.
با توجه به قیمت خرید تضمینی چای این پرسش مطرح می شود دلیل قیمت بالای چای ایرانی در بازار چیست؟ در این خصوص رئیس سازمان چای کشور حبیب جهانساز رییس سازمان چای کشور به ایسنا گفته است، از هر ۴.۵ کیلو برگ سبز یک کیلو چای خشک به دست میآید. که همه آن چای خشک، ممتاز و قابل عرضه به بازار نیست. هر کیلو چای ممتاز برای کارخانهها حدود ۱۲۰ هزار تومان تمام میشود که با احتساب هزینه بستهبندی، حمل و نقل، خرده فروشیها با قیمتهای بالاتر در مراکز عرضه توزیع می شود. با توجه به اظهارات مطرح شده از سوی رئیس سازمان چای کشور می توان گفت احتمالا افزایش قیمت بیشتر چای ایرانی در بازار وجود دارد. براساس آمارها نیاز کشور به چای سالانه حداکثر ۱۰۰ هزار تن است که ۲۵ تا ۳۰ هزار تن آن از تولید داخل و ۶۵ تا ۷۰ هزار تن از محل واردات تامین میشود، با این شرایط می توان گفت ۳۰ درصد چای موجود در کشور تولید داخل و ۷۰ درصد وارداتی است. از سوی دیگر با توجه به شکل افزایشی قیمت دلار در بازار می توان گفت شاهد افزایش قیمت چای خارجی در بازار نیز خواهیم بود.
براساس آمار گمرک در هفت ماهه سال جاری حدود ۲۰ هزار تن چای ایران صادر شده و ۵۴ هزار تن چای خارجی هم وارد کشور شده است. عمده واردات چای کشور از هند، سریلانکا و کنیا صورت می گیرد.
قیمت محصول از زمین تا فروشگاه
با توجه به اختلاف قیمت برگ چای و قیمت نهایی چای سیاه این پرسش مطرح می شود که چرا کشاورز بدون واسطه اقدام به فروش چایی سیاه در بازار نمی کنند؟ در این خصوص محمد صادق مفتح قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی با اشاره به اینکه کشاورزان محصولات خود را به صورت سورس شده و سورش نشده می فروشند، این به معنی آن است که کالای سرس شده از سوی کشاورز در بازار بفروش می رسد و کالای سورس نشده از سوی دولت خریداری می شود با این شرایط زمینه زیان کشاورزان به حداقل می رسد.
قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی در ادامه با اشاره به اینکه در تعیین قیمت کالا از زمین تا فروش سه حلقه وجود دارد می گوید: یکی از موارد به فرآوری کالا باز می گردد که این امر علاوه بر هزینه بر بودن در بسیاری از موارد انجام آن برای کشاورزان امکان پذیر نیست؛ نکته بعدی به مسئله حمل و نقل و هزینه کارگر باز می گردد، هزینه های که در بسیاری از موارد موجب می شود تا کشاورز اقدام به فروش محصول روزی زمین کند که این امر سود کشاورز را کاهش می دهد، اما خیال کشاورز از احتمال خسارت محصول در زمان تولید از بین می رود.