کنعانی: همکاری حرفهای با آژانس یک اصل مهم برای ایران است/ کنفرانس امنیتی مونیخ به کام جنگطلبان تشکیل شد
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه، پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد. کنعانی درباره گفتههای سران غربی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: کنفرانس امنیتی مونیخ امسال به نام امنیت اما به کام جنگ و جنگطلبان تشکیل شده است، […]
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه، پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد.
کنعانی درباره گفتههای سران غربی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: کنفرانس امنیتی مونیخ امسال به نام امنیت اما به کام جنگ و جنگطلبان تشکیل شده است، کنفرانسی که به نام امنیت تشکیل شده باشد قاعدتاً باید به همه اعضای جامعه جهانی فرصت برابر برای دیدگاههای خودشان بدهند، بهویژه در ارتباط با ایران که یکی از کشورهای مهم و تعیینکننده در تأمین امنیت منطقهای و بینالمللی است.
دولت آلمان فرصت را در اختیار جنگطلبان قرار داد
اینکه کنفرانسی به نام امنیت شکل بگیرد و از کشورهایی دعوت نکنند بهمعنای این است که فرصت را برای طرح دیدگاههای مختلف و چندجانبه گرفتند و تریبون را در اختیار یک جریان که بهدنبال تحکیم یکجانبهگرایی است قرار دادند، این اقدام اشتباه فاحشی بود و به اعتبار کنفرانس ضربه اساسی وارد کرد. اشتباه دیگر اینکه برگزارکنندگان تریبون را به افراد معلومالحال دادند که نگاه آنان به ملت ایران کاملاً روشن است، فرزند دیکتاتور مخلوع و فراری از وطن یکی از دعوتشدگان است و این یک بیاعتباری بزرگ برای کنفرانسی است که ادعا در تعیین نظم و امنیت بینالملل دارد.
نقش ایران در سالهای گذشته در مقابله با تروریسم و داعش، کمک بزرگی به نظم منطقهای و کشورهای اروپایی داشته است، اشتباهی که دولت آلمان مرتکب شد این بود که فرصت را در اختیار جنگطلبان قرار داد.
کنعانی ادامه داد: کنفرانسی که به نام امنیت برگزار میشود قاعدتاً باید محمل و یک کرسی متوازنی را برای طرح دیدگاههای مختلف و جهانی فراهم کند، اگر بناست در خصوص امنیت تبادل نظر شود، فرصت برای برخی از کشورها بهمعنای از بین بردن فرصت برابر برای طرح دیدگاهها در حوزه امنیت بینالمللی است، این همان رفتار یکجانبهگرایی است که برخیها مایل هستند دنبال کنند، بهویژه فرصتی را فراهم کردند برای برخی افراد شناختهشده که بازیچه برخی از کشورها در رفتارهای مداخلهجویانه علیه دیگر کشورها بودند، طبیعتا چنین رویکردی به امنیت بینالملل کمکی نخواهد کرد.
استفاده سیاسی از آژانس جایگاه این سازمان را مخدوش میکند
وی در خصوص گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: در ارتباط با ادعای مطرحشده در خصوص غنیسازی ۸۴درصدی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران توضیحات دقیقی ارائه کردند، اما اشاره میکنم که ایران متعهد به انپیتی است، همکاری حرفهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک اصل مهم برای ایران در مناسبات خودش با آژانس است، البته ما بهطور متقابل انتظار داریم آژانس رفتار حرفهای داشته باشد و به اصول و چارچوب همکاری حرفهای پایبند باشد.
ما تأکید میکنیم که استفاده سیاسی از آژانس جایگاه این سازمان را مخدوش میکند، طرح اینچنین مباحثی که میبایست در دیدارهای دوجانبه قرار گیرد طرحش در رسانهها نشانه از فاصله گرفتن آژانس از رفتار حرفهای است. چارچوب مذاکرات در ارتباط با رفع تحریمهای ظالمانه و بازگشت همه طرفها روشن است و باید در همان چارچوب استمرار پیدا کند.
کنعانی در خصوص عملکرد آژانس گفت: باید پرسید اطلاعاتی که در چارچوب آژانس و وظایف آژانس تبادل میشود چگونه وارد حوزه رسانه میشود، سؤالی است که گروسی باید پاسخگو باشد، این رفتار غیرحرفهای است. در ارتباط با مناسبات با آژانس گفتگوها ادامه دارد و مشکلی برای سفر هیئت آژانس به ایران وجود ندارد همانطور که قبلاً اعلام شد و برنامهریزی برای سفر آژانس به ایران در حال انجام است.
وی در خصوص گفتگوی وزیر امور خارجه با بورل توضیح داد: این گفتگو بخشی از استمرار تبادل و رایزنیها است. ایشان مسئول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپاست طبیعتاً در انعکاس مطالب با رویکردهای متفاوتی مطالب را منعکس کرد. ایران بهدنبال حفظ فضای توأم با آرامش است، ما دعوت میکنیم که به چارچوبهای سیاسی برای استمرار گفتگوها پایبند باشند، در ارتباط با آژانس هم یکی از محورهای گفتگو بود.
واکنش به اتهامات رژیم صهیونیستی علیه ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اتهامات رژیم صهیونیستی علیه ایران اظهار کرد: ما قویاً چنین اتهامی را رد میکنیم. رژیم صهیونیستی به اتهامزنی علیه ایران همانند حامی اصلی خودش آمریکا عادت دارد. ما در ارتباط با آزادی کشتیرانی در آبهای بینالمللی جزو کشورهای مؤثر هستیم.
ایران به تلاشهای خودش ادامه خواهد داد و جزو کشورهایی است که تاکنون در این زمینه نقش مؤثری ایفا کرده است، اتفاقاً ما بر ضرورت ایجاد امنیت فراگیر برای همه کشورها برای استفاده از آبهای بینالمللی تأکید میکنیم، اما رژیمی که به امنیت دیگر کشورها پایبند نیست خودش را در معرض تهدید متقابل قرار میدهد، بنابراین کسی که خود ملتزم به امنیت دیگران نیست و در تاریخ خودش نقش بیثبات در منطقه داشته است حق ندارد کسی را در مورد مسائل امنیتی مورد تهمت و سرزنش قرار دهد.
دنیا فقط کشورهای اروپایی نیست
وی در خصوص عدم حضور سفرای خارجی در جشنهای ملی ایران گفت: در طول چندماهه گذشته سفارتخانههای ما در سختترین شرایط تحمیلی، با تمام قوا فعالیت دیپلماتیک و کنسولی خودشان را انجام دادند و هم از فرصتهای موجود برای دیپلماسی عمومی استفاده کردند، اتفاقاً کشورهای مدعی گردش آزاد اطلاعات حتی از حداقل امکانات هم برای نمایندگیهای ما دریغ کردند و یا اجازه طرح مباحث به سفرا ندادند.
در ارتباط با ۴۴مین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در شرایط سختی که در برخی از کشورها وجود داشت با همت سفارتخانههای ایران در خارج از کشور امسال بلااستثنا روز جمهوری ملی را باشکوه برگزار کردند، همچنین در اغلب کشورهایی که ما مراسم داشتیم مقامات محلی هم شرکت کردند، البته دنیا فقط کشورهای اروپایی نیست. حسابهای نمایندگی ایران اعم از سفارتخانهها توئیتهای متنوعی را بهزبانهای مختلف منتشر کردند.
امیرعبداللهیان به عراق میرود
کنعانی درباره ادعای رسانههای هندی مبنی بر لغو سفر وزیر امور خارجه به این کشور گفت: در ارتباط با برنامههای سفر وزیر خارجه، برنامههای متراکمی وجود دارد و بهدلیل اهمیت برخی از سفرها مجبور به اولویتبندی برای انتخاب برنامهها و انجام سفر هستند. در ارتباط با هند دو کشور روابط دوستانه خوبی را با یکدیگر دارند و مقامات عالی دو کشور با هم تبادل نظر دارند. حضور در اجلاس رایسینا یکی از برنامههای مدنظر و در حال بررسی بود که در حال بررسی و زمانبندی منطبق با برنامههای فشرده آقای وزیر بود، البته با کمال تأسف شاهد اقدام غیرحرفهای از سوی این اجلاس بودیم و مورد اعتراض ایران قرار گرفت، ایران و هند در طول سالهای مختلف به روابط پایبند هستند.
بهرغم فشردگی برنامههای سفر وزیر محترم در این زمینه تلاش شده بود که امکان فراهم شود اما تاکنون چنین سفری قطعی نشده است و شاهد سفر وزیر خارجه در چند روز آینده به کشور عراق خواهیم بود.
وی در خصوص سفر امیرعبداللهیان به عراق گفت: سفر آقای وزیر در ارتباط با موضوعات روابط دوجانبه ایران و عراق و در تکمیل رایزنیهای ایران با کشورهای همسایه است. طبیعتاً ایران از هر کشوری که با نگاه حفظ چارچوبهای عادلانه در بحث برجام و بازگشت همه طرفها نقشی سازنده ایفا کند، استقبال میکند، طبیعتاً با انجام این سفر با مقام عراقی در این خصوص رایزنی خواهد کرد. طبیعتاً از نظر ما منعی برای چنین رخدادی وجود ندارد و امیدواریم ارادهای از سمت طرفهای مقابل برای بازگشت به برجام وجود داشته باشد.
نقش ایران در فضای بینالمللی قابل انکار نیست
سخنگو درباره پروژه بدنامسازی ایران توسط برخی از کشورها اظهار کرد: تهدیدنمایی از ایران و ایرانهراسی و تخریب ایران سیاست شناختهشده و کهنه و دیرینه تعداد مشخصی از کشورها از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی است. این رویکرد، رویکرد جدیدی نیست اما اینکه ایران در منطقه اثرگذار است و مناسبات بینالمللی ایران با کشورهای مختلف برقرار است نشاندهنده موفقیت ایران در ناکامسازی چنین پروژههایی است.
اینکه در حوزه مناسبات با کشورها و عضویت در سازوکارهای چندجانبه منطقهای تاکنون موفق بودیم بهمعنای این است که در ارتباط با رویکردهای سیاست خارجی، ایران در خصوص خنثیسازی موفق عمل کرده است. پذیرش برجام هم در شرایطی که ۶ کشور ادعای جایگاه بینالمللی دارند مقابل ایران نشستند نشاندهنده این است که ایران بهرغم دشمنیها توانسته است جایگاه خود را تثبیت کند و نشان داده است نقش ایران در فضای بینالمللی قابل انکار نیست. هیچ کدام از کشورها در روابط متوازن ایران نادیده انگاشته نخواهند شد.
۲۰ شهروند ایرانی در امارات از زندان آزاد شدند
سخنگوی وزارت امور خارجه نسبت به استرداد مجرمان گفت: من آماری دقیق از تعداد زندانیان ایرانی در خارج از کشور ندارم اما در مجموع ما در کشورهای مختلفی دارای شهروندانی هستیم که در زندان بهسر میبرند. تبادل زندانیان یکی از امور محوله به وزارت خارجه است و با برخی از کشورها تلاشهایی انجام شده است و با برخی که توافقنامه تبادل زندانی نداریم، تلاشهای کنسولی ادامه دارد.
حتی شهروندانی که متأسفانه مرتکب جرم شدند، ایران بر مبنای وظیفه ذاتی همواره به وظایف خودش عمل کرده است و خوشبختانه موفقیتهای خوبی را هم شاهد بودیم. در خصوص امارات ما شاهد آزادی ۲۰ تن از شهروندان ایرانی بودیم و گفتگوها برای آزادی دیگر زندانیان ادامه دارد.
تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا با بدعهدی واشنگتن محقق نشد
کنعانی در خصوص ادعای رسانهای درباره تبادل زندانیان آمریکا با ایران گفت: بله، این وجود دارد. اساساً موضوع تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات باواسطه در شرف انجام بود اما با بدعهدی آمریکا این مهم محقق نشد. ایران خواهان آزادی شهروندان خود در آمریکاست. نقش دولت قطر تاکنون نقش مثبتی بوده است و این موضوع با برخی مسائل فنی مرتبط است و امیدواریم زمینه تبادل زندانیان در کوتاهمدت فراهم شود.
رابطه ایران و کره نباید به کشور آمریکا گره بخورد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص مطالبات ایران از کره جنوبی گفت: دولت کره مدعی است که تحریم آمریکا مانع بازپرداخت بدهیهای ایران است. رابطه ایران و کره نباید به کشور آمریکا گره بخورد.
طرف آذربایجانی به روشهای دیپلماتیک برای حلوفصل موضوع حمله به سفارت پایبند باشد
وی در خصوص لفاظیهای جمهوری آذربایجان گفت: امیدواریم که طرف آذری به چارچوب و روشهای دیپلماتیک برای حلوفصل موضوع حمله به سفارت پایبند باشد. ایران ملتزم به حفظ مناسبات دوستانه با دیگر کشورها است.
رژیم صهیونیستی مطرود است
کنعانی درباره اخراج هیات رژیم صهیونیستی از اتحادیه آفریقا گفت: رژیم صهیونیستی به دلیل ماهیت جنایتکارانه و تروریستی که دارد از سوی دولتهای مختلفی در جهان مطرود است. طبیعتا اقدام اتحادیه آفریقا نشان دهنده این است که این اتحادیه مایل به پذیرش رژیم صهیونیستی نیستند.
استرداد پرویز ثابتی یکی از خواستههای ایران از آمریکا است
وی در خصوص برنامه وزارت امور خارجه برای استرداد پرویز ثابتی (شکنجهگر ساواک) به ایران در پاسخ به خبرگزاری تسنیم گفت: این هم یکی از فهرستهای خواستههای ایران از آمریکا بابت ۴۴ سال دشمنی آمریکا با ایران و ملت ایران است.
آمادهایم نمایندگیهای سیاسی و کنسولی ایران و عربستان در خاک دو کشور بازگشایی شوند
کنعانی در خصوص همکاری با عربستان گفت: ایران بارها اعلام کرده است که در صورت جدیت طرف عربستانی برای ادامه گفتگوها، آماده استمرار گفتگوها و انتقال آن به سطح سیاسی و وزارتخانههای امور خارجه دو کشور است، همچنین آماده برای نتیجهگیری از گفتگوها که نمایندگیهای سیاسی و کنسولی ایران و عربستان در خاک دو کشور بازگشایی شوند.
ایران علاقهمند به بازگشت روابط دو کشور به ریل طبیعی خودش است. ایران بارها تأکید کرده است دستی را که بهسمت ایران دراز شود با گرمی خواهد فشرد. از نظر ما چنانچه تمرکز اساسی بر منافع دو کشور باشد هیچ مانعی برای بازگشت مناسبات وجود ندارد، این به اراده سیاسی وابسته است.
انتهای پیام/+