تورم پیشران در بخش صنعت؛ رشد هزینه تولید در پالاشگاهها
اکوایران: در تابستان ۱۴۰۲ تورم تولیدکننده فصلی بخش صنعت نسبت به بهار امسال کاهش یافته در حالی که این نرخ در تواتر نقطهای و سالانه با افزایش مواجه شده است. بررسی بخش های مهم در این فصل نشان می دهد بیشترین رشد هزینه تولید در بخش کک و فرآورده های حاصل از پالایش نفت رخ […]
اکوایران: در تابستان ۱۴۰۲ تورم تولیدکننده فصلی بخش صنعت نسبت به بهار امسال کاهش یافته در حالی که این نرخ در تواتر نقطهای و سالانه با افزایش مواجه شده است. بررسی بخش های مهم در این فصل نشان می دهد بیشترین رشد هزینه تولید در بخش کک و فرآورده های حاصل از پالایش نفت رخ داده است.
به گزارش اکوایران، مرکز آمار تازهترین دادههای تورم تولیدکننده بخش صنعت را منتشر کرده است. بر اساس این اطلاعات، در تابستان ۱۴۰۲ تورم تولیدکننده نقطهای و سالانه نسبت به فصل بهار افزایش یافته است. این در حالی است که نرخ فصلی این شاخص با کاهش مواجه شده است.
شواهد آماری حاکی از آن است که در تابستان ۱۴۰۲، زیربخش «کُک و فرآوردههای حاصل از پالایش نفت» بیشترین و زیربخش «ساخت سایر مصنوعات» کمترین تورم تولیدکننده «فصلی» را تجربه کرده است.
همچنین، زیربخشهای «ساخت ماشینآلات و تجهیزات طبقهبندی نشده» و «ساخت مواد شیمیایی و فرآوردههای شیمیایی» به ترتیب بالاترین و پایینترین سطح تورم تولیدکننده «نقطه به نقطه» و «سالانه» را به نام خود ثبت کردهاند.
شاخصی برای پیشبینی تورم مصرفکننده
تورم تولیدکننده یکی از شاخصهای مهم اقتصادی است که در ۳ تواتر «فصلی»، «نقطه به نقطه» و سالانه ارائه میشود. این نوع از تورم نشان میدهد که قیمت کالاهای صنعتی بلافاصله پس از تولید و از درب کارخانه چقدر افزایش یافته است.
بنابراین، این شاخص افزایش قیمت اقلام صنعتی را پیش از رسیدن به بازار نشان میدهد و میتواند روی قیمت بازاری کالاها اثرگذار باشد. از همین رو، به تورم تولیدکننده، «تورم پیشران» یا «پیشبینیکننده» نیز گفته میشود.
کاهش تورم پیشران فصلی بخش صنعت در تابستان ۱۴۰۲
تواتر «فصلی» این شاخص نشان میدهد که قیمت اجناس صنعتی در بدو تولید چند درصد نسبت به فصل قبل افزایش یافته است. آخرین آمار بدست آمده در این خصوص، مربوط به تابستان ۱۴۰۲ است که تورم تولیدکننده فصلی بخش صنعت در آن برابر با ۷.۱ درصد برآورد شده و نسبت به فصل بهار ۲.۲ واحد درصد کاهش یافته است.
از میان زیربخشهای صنعت، بیشترین تورم فصلی برای گروه «ساخت کُک و فراوردههای حاصل از پالایش نفت» بوده است. در مقابل، کمترین سطح این نرخ در گروه «ساخت سایر مصنوعات» دیده شده است.
بررسیهای دقیقتر حاکی از آن است که تورم تولید این بخش در تابستان سال ۱۴۰۱ منفی ۲.۳ درصد بوده است. به بیان دیگر، در تابستان سال قبل قیمت محصولات صنعتی از درب کارخانه ارزانتر از بهار ۱۴۰۱ بوده است. حال با این که تورم فصلی در تابستان امسال نسبت به بهار امسال کاهش یافته اما همچنان مثبت است و تنها از سرعت افزایش آن کاسته شده است.
افزایش تورم پیشران نقطهای بخش صنعت به بالای ۳۵ درصد
تواتر نقطه به نقطه تورم تولیدکننده حاصل تقسیم میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان بخش صنعت در تابستان ۱۴۰۲ بر میانگین این قیمت در تابستان ۱۴۰۱ است. این نرخ در تابستان امسال به ۳۷.۶ درصد رسیده که حاکی از افزایش ۱۲ واحد درصدی نسبت به بهار ۱۴۰۲ است.
شواهد آماری نشان میدهد که گروه «ساخت ماشینآلات و تجهیزات طبقهبندینشده در جای دیگر» و گروه «ساخت مواد شیمیایی و فرآوردههای شیمیایی» به ترتیب بالاترین و پایینترین تورم تولیدکننده نقطه به نقطه را در تابستان ۱۴۰۲ به ثبت رساندهاند.
همراهی تورم تولید سالانه بخش صنعت با رفتار نقطهای آن
تورم تولیدکننده سالانه نشان میدهد که میانگین قیمت تولید اقلام صنعتی در چهار فصل منتهی به تابستان ۱۴۰۲ چند درصد نسبت به میانگین این قیمتها در چهار فصل منتهی به تابستان ۱۴۰۱ تغییر کرده است.
این نرخ در تابستان امسال به ۲۹.۲ درصد رسیده در حالی که در بهار برابر با ۲۷ درصد بوده است. بنابراین در دومین فصل امسال، تورم تولید سالانه در بخش صنعت با افزایش مواجه شده است.
ارزیابیهای صورت گرفته نشان میدهد که بالاترین و پایینترین تورم تولید سالانه به ترتیب به گروه «ساخت ماشینآلات و تجهیزات طبقهبندی نشده» و گروه «ساخت مواد شیمیایی و فرآوردههای شیمیایی» اختصاص دارد.