سهم ایران از بازار بزرگ اتحادیه اروپا؛ تقریبا هیچ
اکوایران: ارزیابی صورت گرفته از روند تجارت اتحادیه اروپا در هشت ماه نخست ۲۰۲۲ از سهم اندک ایران از بازار بزرگ این اتحادیه حکایت دارد؛ براساس ارزیابی های صورت گرفته در مدت زمان مورد بررسی ایران تنها سهمی ۰.۰۵ درصدی از کل واردات به اتحادیه اروپا داشته است. به گزارش اکوایران؛ براساس داده های اعلام […]
اکوایران: ارزیابی صورت گرفته از روند تجارت اتحادیه اروپا در هشت ماه نخست ۲۰۲۲ از سهم اندک ایران از بازار بزرگ این اتحادیه حکایت دارد؛ براساس ارزیابی های صورت گرفته در مدت زمان مورد بررسی ایران تنها سهمی ۰.۰۵ درصدی از کل واردات به اتحادیه اروپا داشته است.
به گزارش اکوایران؛ براساس داده های اعلام شده در هشت ماه نخست سال ۲۰۲۲ میانگین واردات و صادرات ماهانه اتحادیه اروپا از اقتصادهای خارج از این منطقه به ترتیب حدود ۲۴۶ و ۲۰۷ میلیارد یورو بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب افزایش ۱.۵ و ۱.۲ برابری داشته است. ارزیابی های صورت گرفته نشان دهنده آن است که ۷۴ درصد از واردات ۲۶۵۹ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا در مدت زمان مورد بررسی از اقتصادهای خارج از این منطقه تامین شده است. بطوریکه ۴۳ درصد از حدود ۱.۹۷ تریلیون یورو آن از آسیا و ۴۹ درصد هم از مبدا چین صورت گرفته است. با توجه به سهم آسیا از بازار این اتحادیه این سوال مطرح می شود که ایران چه سهمی از این بازار دارد؟
دادههای اعلام شده نشان دهنده آن است که در مدت زمان مورد بررسی ایران سهمی ۰.۰۵ درصدی از کل واردات به اتحادیه اروپا داشته است. سهم اندک ایران از بازار اتحادیه اروپا در حالی است که سهم عربستان در این بازه زمانی از این بازار ۳.۳ درصد و سهم ترکیه هم ۱.۳ درصد بوده است با این شرایط می توان به عملکرد ضعیف ایران در تجارت با اتحادیه اروپا اشاره کرد که تقریبا هیچ بوده است.
براساس آمار اعلام شده از مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی تهران داده های اعلام شده نشان دهنده آن است که صادرات کالایی ترکیه و عربستان به اتحادیه اروپا طی مدت زمان مورد بررسی به ترتیب ۸۹ برابر و ۳۶ برابر رقم صادراتی ایران به این اتحادیه بوده است.
ایران هرچند سهم اندکی از بازار اتحادیه اروپا در مدت زمان مورد بررسی به دست آورده، اما روند صادرات آن به اتحادیه اروپا در این دوره هم به لحاظ وزنی و هم ارزشی مثبت ارزیابی شده است.
روند صادرات ایران به اتحادیه اروپا
داده های اعلام شده نشان دهنده آن است که در نیمه نخست سال ۲۰۲۲ کل صادرات ایران به اتحادیه اروپا حدود ۲۷۲ میلیون تن و به ارزش مدت ۵۵۴ میلیون یورو بوده که در مقایسه با نیمه نخست ۲۰۲۱ از لحاظ وزنی با رشد ۲۰ درصدی و از لحاظ ارزشی با افزایش ۳۶ درصدی همراه بوده که در مقایسه با نیمه نخست سال ۲۰۲۱ از لحاظ وزنی با رشد ۲۰ رصدی و از لحاظ ارزشی با افزایش ۳۶ رصدی همراه بوده است.
براساس آمار اعلام شده در نیمه نخست سال جاری حدود ۷۳ درصد از صادرات کالای ایران به این اتحادیه به مقصد ۵ کشور «آلمان»، «ایتالیا»، «اسپانیا»، «رومانی» و «بلغارستان» صادر شده است که از حیث ارزشی تمام آنها با افزایش روبرو بوده اند. اما به لحاظ وزنی صادرات ایران به ایتالیا در نیمه اول ۲۰۲۲ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۲۲ درصد کاهش داشت و به مقصد آلمان نیز حدود ۱۸ درصد افت داشته است.
با توجه به آمار اعلام شده این سوال مطرح می شود که در مدت زمان مورد بررسی بالاترین و پایین ترین رشد مقداری صادرات ایران به اتحادیه اروپا به چه کشورهای صورت گرفته است؟ داده های اعلام شده نشان دهنده آن است که در بازه زمانی مورد نظر به کشورهای «اسلوونی»، «جمهوری چک» و «بلژیک» و بالاترین افت نیز متعلق به مقاصد «پرتغال»، «مالت» و «لوکزامبورگ» بوده است.
روند واردات کالا از اتحادیه اروپا
طی نیمه نخست ۲۰۲۲ کل واردات کالایی ایران از اتحادیه اروپا حدود ۱.۴۶ میلیون تن و به ارزش حدود ۲ میلیارد یورو بوده که در مقایسه با نیمه نخست ۲۰۲۱ از لحاظ وزنی با افت ۱۴ درصدی و از لحاظ ارزشی با رشد ۱۱ درصدی همراه بوده است.
از سوی دیگر طی نیمه نخست سال جاری حدود ۷۲ درصد از واردات کالایی ایران از این اتحادیه از مبادی ۵ کشور «آلمان»، «ایتالیا»، «هلند»، «فرانسه» و «رومانی» صورت گرفته که در مقایسه با نیمه نخست ۲۰۲۱، از لحاظ ارزشی (بااستثنای کشور هلند) با افزایش و از لحاظ مقداری نیز (با استثنای فرانسه)، با افت واردات طی مدت مورد بررسی مواجه شده اند.
بالاترین رشد مقداری رشد ارزشی وارات ایران از اتحادیه اروپا در بازه زمانی مورد نظر به کشورهای «فرانسه»، «ایرلند» و «مجارستان» و بیشترین افت وزنی نیز متعلق به مبادی «مالت»، «اسلوونی» و «استونی» است.