سهم دهک دهم شهرنشین از هزینه و درآمد کل
بررسی ها نشان می دهد سهم دهک دهم از هزینه و درآمد کل در مناطق شهری کشور در سال ۱۴۰۰ نسبت به ۹۹ کمی کاهش یافته، اما این سهم نسبت به ابتدای دهه ۹۰ افزایش چشمگیری داشته است. به گزارش اکوایران ضریب جینی در سال گذشته ۰.۳۹۳۸ برآورد شده که نسبت به سال ۹۹ کمی […]
بررسی ها نشان می دهد سهم دهک دهم از هزینه و درآمد کل در مناطق شهری کشور در سال ۱۴۰۰ نسبت به ۹۹ کمی کاهش یافته، اما این سهم نسبت به ابتدای دهه ۹۰ افزایش چشمگیری داشته است.
به گزارش اکوایران ضریب جینی در سال گذشته ۰.۳۹۳۸ برآورد شده که نسبت به سال ۹۹ کمی کاهش داشته است. ضریب جینی شاخصی است که از آن به عنوان معیار سنجش نابرابری درامدی در جامعه استفاده می شود. به بیان ساده تر این ضریب عددی بین صفر و یک بوده که هر اندازه به صفر نزدیک باشد به معنی بهبود وضعیت توزیع درامد و هرچه به یک نزدیک تر باشد به معنی نابرابری بیشتر درامدی است. با توجه به کاهش جزئی این شاخص در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ نمی توان اظهار داشت که وضعیت توزیع درامد در ایران بهبود یافته اما حداقل می توان گفت بدتر نشده است. ضریب جینی در مناطق شهری کشور ۰.۳۷۵۷ به ثبت رسیده که مانند کل کشور در شهر ها نیز شاهد کاهش این ضریب بوده ایم. کاهش ضریب جینی به معنی بهبود وضعیت فقر یا افزایش درامد اقشار کم درامد جامعه نیست بلکه صرفا شکاف درامدی را در جامعه نشان می دهد. حتی ممکن است جامعه فقیر تر شده باشد ولی با این حال ضریب جینی نیز کاهش یابد.
سهم دهک دهم از هزینه کل در مناطق شهری کشور ۲۹.۳ درصد برآورد شده، به عبارت دیگر ده درصد ثروتمند ترین افراد شهری حدود یک سوم کل هزینه را کرده اند. این در حالیست که سهم دهک اول که فقیر ترین دهک جامعه محسوب می شود از هزینه کل در مناطق شهری کشور تنها حدود ۲.۵ درصد به ثبت رسیده است. بر این اساس هزینه که دهک دهم در شهر ها انجام داده در سال گذشته بالغ بر ۱۱ درصد دهک اول بوده است. این سهم در سال ۹۹ حدود ۳۰.۳۹ درصد بوده که نشان می دهد سهم این دهک از هزینه کل در سال گذشته کمی کاهش یافته است. بررسی ها نشان می دهد بیشترین سهم این دهک پر درآمد در مناطق شهری به سال ۹۷ تعلق دارد که رقم این شاخص حدود ۳۱.۵ درصد بوده است. این در حالیست که در ابتدای دهه ۹۰ سهم دهم دهم از هزینه کل مناطق شهری کشور ۲۸.۱ درصد بوده.