صدرنشینان و قعرنشینان گاوداریها در تابستان ۱۴۰۲
اکوایران: در تابستان ۱۴۰۲، تورم تولیدکننده محصولات گاوداری صنعتی نسبت به بهار و سال گذشته کاهش یافته اما نسبت به تابستان سال قبل بیشتر شده است. همچنین، از میان اقلام تولیدشده در گاوداریها، «شیر» کمترین تورم تولید را به نام خود ثبت کرده است. به گزارش اکوایران، تازهترین دادههای مرکز آمار نشان میدهد در تابستان […]
اکوایران: در تابستان ۱۴۰۲، تورم تولیدکننده محصولات گاوداری صنعتی نسبت به بهار و سال گذشته کاهش یافته اما نسبت به تابستان سال قبل بیشتر شده است. همچنین، از میان اقلام تولیدشده در گاوداریها، «شیر» کمترین تورم تولید را به نام خود ثبت کرده است.
به گزارش اکوایران، تازهترین دادههای مرکز آمار نشان میدهد در تابستان ۱۴۰۲، تورم تولیدکننده فصلی و سالانه «محصولات گاوداری صنعتی» نسبت به بهار کاهش یافته اما نرخ نقطه به نقطه این شاخص با افزایش روبرو شده است.
محصولات گاوداری صنعتی شامل ۶ نوع دام، کود و شیر است. بررسیها حاکی از آن است که در تابستان سال جاری، «شیر» کمترین تورم تولیدکننده را در همه تواترهای فصلی، نقطه به نقطه و سالانه داشته است.
از میان سایر اقلام، بالاترین تورم فصلی به «گاو تلیسه» اختصاص دارد. بالاترین نرخ نقطه به نقطه و سالانه این شاخص نیز به نام «گوساله نر زیر چهار ماه» ثبت شده است.
تورم تولیدکننده، موتور محرکه تورم مصرفکننده
تورم تولیدکننده یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی است. این شاخص نشان میدهد که قیمت کالا و خدمات در مبدا تولید و پیش از رسیدن به بازار مصرف چند درصد نسبت به گذشته تغییر کرده است. این مقایسه را میتوان نسبت به فصل قبل، مدت مشابه در سال گذشته و سال قبل انجام داد؛ در این صورت، به ترتیب تورم تولیدکننده فصلی، نقطه به نقطه و سالانه حاصل میشود.
تورم تولیدکننده به نوعی نشانگر افزایش هزینه تولید است و به همین جهت افزایش آن میتواند منجر به افزایش قیمت محصولات در بازار مصرف شود. به همین علت به تورم تولیدکننده، تورم پیشران نیز گفته میشود.
ساز مخالف تورم نقطهای تولید گاوداریها با تواتر فصلی و سالانه
تازهترین گزارش مرکز آمار از «شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداری صنعتی» نشان میدهد که تورم تولیدکننده فصلی محصولات گاوداری در تابستان ۱۴۰۲ به سطح ۱۴.۶ درصد رسیده که ۵ واحد درصد نسبت به بهار کمتر شده است.
نرخ سالانه این شاخص نیز از ۶۶.۵ درصد در بهار امسال به ۶۱.۲ درصد در تابستان کاهش یافته است. در سمت دیگر ماجرا، تورم تولیدکننده نقطهای محصولات گاوداری با افزایش مواجه شده و از حدود ۴۵ درصد در بهار، به نزدیک ۵۵ درصد در تابستان سال جاری رسیده است.
این ارقام مربوط به کل محصولات گاوداری صنعتی است و هر یک از اجزای این گروه، تورمهای متفاوتی را در مبدا تولید خود تجربه کردهاند.
صدرنشین گاوداریها در تابستان ۱۴۰۲
گاوداری صنعتی ۸ محصول اصلی دارد که شامل «گاو تلیسه»، «گاو شیری»، «گاو نر داشتی»، «گوساله پرواری»، «گاو حذفی شیری»، «گوساله نر زیر چهارماه»، «شیر» و «کود» است.
بالارفتن هزینه تولید و نگهداری این محصولات باعث میشود که قیمت گوشت و محصولات مرتبط با گاو مثل شیر و کود در بازار مصرف نیز افزایش یابد. به همین جهت رصدکردن تغییرات آن اهمیت دارد.
آخرین گزارش مرکز آمار نشان میدهد که در تابستان ۱۴۰۲، بالاترین تورم تولیدکننده فصلی ۴۱.۴ درصد بوده که مربوط به «گاو تلیسه» است. بالاترین نرخ نقطه به نقطه و سالانه این شاخص نیز به نام «گوساله نر زیر چهار ماه» ثبت شده است.
به بیان دقیقتر، در تابستان ۱۴۰۲هزینه تولید «گوساله نر زیر چهار ماه» ۱۷۳.۱ درصد نسبت به تابستان ۱۴۰۱ افزایش یافته است. همچنین، میانگین این هزینهها در چهار فصل منتهی به تابستان امسال، ۱۰۸.۶ درصد نسبت به چهار فصل منتهی به تابستان سال گذشته بیشتر شده است.
شیر؛ قعرنشین گاوداریها در دومین فصل امسال
کمترین تورم تولیدکننده در تابستان امسال به «شیر» اختصاص دارد. تورم فصلی این محصول در تابستان ۱۴۰۲ به ۴.۳ درصد رسیده در حالی که در بهار ۱۶.۷ درصد بوده است. نرخ نقطه به نقطه این محصول نیز از ۲۷.۲ درصد در بهار به ۲۴.۳ درصد در تابستان رسیده است. در نهایت، تورم تولیدکننده سالانه شیر در دومین فصل سال جاری ۴۷.۲ درصد برآورد شده که ۱۸.۳ واحد درصد کمتر از این نرخ در فصل بهار است.