مراقب افزایش پایه پولی با سیاست تثبیت ارز باشید
عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار با بیان توصیههایی به رئیس کل بانک مرکزی برای اجرای سیاست تثبیت نرخ ارز گفت: بر روی سیاست شیوه تثبیت نرخ ارز باید بحث کنیم. به گزارش اکوایران، سید شمس الدین حسینی در دومین روز از همایش سیاستهای پولی و ارزی، گفت: ارتفاع پایین رشد اقتصادی در […]
عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار با بیان توصیههایی به رئیس کل بانک مرکزی برای اجرای سیاست تثبیت نرخ ارز گفت: بر روی سیاست شیوه تثبیت نرخ ارز باید بحث کنیم.
به گزارش اکوایران، سید شمس الدین حسینی در دومین روز از همایش سیاستهای پولی و ارزی، گفت: ارتفاع پایین رشد اقتصادی در دهه گذشته و دامنه نوسان بالای آن یک دردسر در اقتصاد ایران بوده است. ما از منفی ۴ درصد تا مثبت ۹ درصد رشد را تجربه کردیم و متوسط سالانه رشد ۰.۸ درصد بوده که قابل قبول نیست.
وزیر اسبق اقتصاد افزود: اگر بپذیریم که یک عامل اصلی تورم، نقدینگی است، سوال این است که عامل رشد نقدینگی چیست؟ یکی از دلایل آن کسری بودجه است. وقتی وارد کسری بودجه بشویم، به چه چیزی میرسیم؟ حتما باید به حکمرانی به عنوان یکی از نکات اساسی در برنامه هفتم توسعه توجه کنیم. اگر بخواهیم حکمرانی پولی خوب صورت گیرد، باید به چند موضوع توجه کنیم. یکی از آنها استقلال بانک مرکزی است. وقتی استقلال وجود نداشته باشد، حتما سرکوبگری مالی اتفاق میافتد و حتما به دنبال سرکوبگری مالی، مطالبات معوق افزایش پیدا میکند.
این نماینده مردم در مجلس، با طرح این سوال که چرا قبل از اینکه سازمان بازرسی در خصوص ناترازی و شرایط دشوار یک بانک گزارش دهد، خود بانک مرکزی آژیر خطر را به صدا در نیاورد؟ گفت: به این دلیل که دیدبانی بانک مرکزی در حکمرانی پولی ضعیف است. این هم از نقیصههای چندساله است.
عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار ادامه داد: بنده به عنوان نماینده مجلس به خوبی میبینم که ارکان اقتصادی دولت در جهت سیاستگذاری برای متغیرهای کلان و اصلی همسو حرکت نمیکنند. در شورای پول و اعتبار تحلیل میشود برای افزایش تقاضا برای پول ملی نرخ سود را افزایش دهیم، بعد لایحه به دولت میآید نرخ مالیات بر ارزش افزوده واردات برای بخش عمدهای از کالاها از ۹ درصد به یک درصد کاهش یابد. این یعنی تقاضا برای پول خارجی را افزایش دهیم. سیاستهای کلان در حوزه تعرفه، نرخ سود و تخصیص بودجه باید هماهنگ باشد. این هماهنگی به چشم نمی خورد.
وزیر اقتصاد در دولتهای نهم و دهم، گفت: در حوزه سیاست ارزی، آیا انتخاب نظام ارزی اثر، پیامد و الزاماتی برای سیاستگذاری پولی ندارد؟ یعنی درجه استقلال بانک مرکزی و توفیق سیاستگذاری پولی در کنترل ماندههای پولی متاثر از انتخاب نظام ارزی نیست؟ یکی از آموزهها این است که اگر از سیاست مدیریت شناور به نظام تثبیت حرکت میکنید درجه آزادی شما برای کنترل پایه پولی تفاوت میکند. وقتی شما میخواهید روی یک نرخ پافشاری کنید حتما باید ذخایر ارزی خود را به کار بگیرید و وقتی ذخایر خود را در این عرصه استفاده کنید، حتما پایه پولی شما تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه نقدینگی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ هزار ۳۵۶ همت رشد کرد، گفت: از این میزان افزایش نقدینگی، ۷۸۳ همت آن به دلیل اجرای سیاست تثبیت ۴۲۰۰ بود. اینجاست که اثر اتخاذ سیاست پولی بر پایه پولی را نباید فراموش کنیم.
عضو ناظر مجلس بر شورای پول و اعتبار گفت: بنده هم موافق هستم بانک مرکزی در بازار مداخله کند اما مقررات باید عرضه و تقاضا را مدیریت کند، اگر مقررات ما جواب ندهد و در عین حال روی نرخ پافشاری کنیم، بدانیم که ذخایر ارزی ما تخلیه میشود.
حسینی گفت: از دکتر فرزین خواهش میکنم که با ابزارهای اقتصادی، بازار را مدیریت کنیم. بر روی شیوه و نوع تثبیت خیلی باید تامل کنیم، حتما قبول دارم یکی از دلایل اصلی تورم در کشور رشد نرخ ارز بوده است، اما آیا این سوال در علم اقتصاد پیش روی ما نیست که تورم هم بر روی نرخ ارز اثر دارد؟