معدن، کشاورزی و صنعت ساخت جا مانده از برنامه توسعه / ۸ فصل منفی برای کشاورزی
اکوایران: جدیدترین مطالعات اتاق تهران نشان میدهد، در یازده سال منتهی به سال ۱۴۰۱ ، تولید در سه بخش معدن، صنعت ساخت و کشاورزی رشد منفی ۵ سال به بالا را تجربه کرده است که نشان از ضعیف بودن این بخشها میدهد. به گزارش اکوایران، براساس شاخص «مقدار تولید» که تولید واقعی بخشهای معدن، صنعت […]
اکوایران: جدیدترین مطالعات اتاق تهران نشان میدهد، در یازده سال منتهی به سال ۱۴۰۱ ، تولید در سه بخش معدن، صنعت ساخت و کشاورزی رشد منفی ۵ سال به بالا را تجربه کرده است که نشان از ضعیف بودن این بخشها میدهد.
به گزارش اکوایران، براساس شاخص «مقدار تولید» که تولید واقعی بخشهای معدن، صنعت ساخت و کشاورزی را ارزیابی میکند، نشان میدهد، در یازده سال منتهی به سال ۱۴۰۱، شاخص مقدار تولید صنعت ساخت در ۵ سال رشد منفی داشته و تنها در سال ۱۴۰۱ توانسته از سطح شاخص در سال ۱۳۹۰ فراتر رود که نشان از توان ضعیف صنعت در این دوره برای ارتقای سطح تولیدات است. میانگین رشد سالانه شاخص مقدار تولید صنعت ساخت در ۱۳۹۱ الی ۱۴۰۱ حدود ۱.۲ درصد بوده که کمتر از ارقام پیشبینی شده در قوانین برنامه توسعه کشور است.
البته دادههای معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران نشان میدهد، در ۴ فصل منتهی به زمستان ۱۴۰۱، این شاخص با سرعت رشد بیشتری در حال افزایش بوده، اما تنها در پاییز و زمستان ۱۴۰۱ شاخص تعدیل شده مقدار تولید صنعت ساخت، سطحی بالاتر از سال پایه ۱۳۹۰ را به خود اختصاص داده است. شاخص مقدار تولید صنعت که از سال ۱۳۹۸ روند رو به رشدی داشته، در سال ۱۴۰۱ به رقم ۱۰۱.۴ رسیده که نسبت به سال قبل از آن، رشد ۷.۷ درصدی را تجربه کرده است.
رشد منفی ۶ ساله در معدن
دادههای موجود در بخش معدن نشان میدهد، شاخص مقدار تولید در یازده سال اخیر همواره با نوسانات زیادی همراه بوده است. این دادهها که به قبل از سال ۱۴۰۱ اشاره دارد؛ نشان میدهد، بخش معدن با کسب میانگین رشد سالانه منفی ۰.۵ درصد و تجربه رشد منفی در ۶ سال، نتوانسته سطح تولیدات خود را به سطح تولیدات سال ۱۳۹۰ برساند. در سال ۱۴۰۱ شاخص مقدار تولید معدن در مقایسه با سال ۱۴۰۰ تنها حدود ۰.۷ درصد افزایش یافته و با وجود این افزایش، سطح مقدار تولید به ۹۵.۲ رسیده که پس از سال ۱۳۹۵ پایینترین رقم شاخص در بازه مورد بررسی را به خود اختصاص داده است.
۸ فصل منفی برای کشاورزی
به دلیل ماهیت فعالیت بخش کشاورزی، معمولا روند فصلی تولیدات محصولات این بخش که بیشتر مبتنی بر تولیدات زراعی و باغی است، درفصول نیمه نخست سال از افزایش نسبی برخوردار است. با توجه به نوسانات فصلی تولیدات بخش کشاورزی، برای تحلیل روند شاخص تولید این بخش، روند تعدیل فصلی شده اطلاعات دقیقتری را در اختیار قرار میدهد. مرور روند تعدیل فصلی شده شاخص مقدار تولید بخش کشاورزی نشان میدهد، در هشت فصل منتهی به زمستان ۱۴۰۱، شاخص مقدار تولید بخش کشاورزی یعنی تعدیل شده فصلی، رشد منفی داشته و این بخش با رکود همراه بوده است. در زمستان ۱۴۰۱ از سرعت افت شاخص مقدار تولید کاسته شده و به منفی ۴.۱ درصد رسیده و نسبت به زمستان ۱۴۰۰ وضعیت تولید در این بخش تضعیف شده است. برخلاف روند حاکم بر دو بخش صنعت ساخت و معدن، شاخص مقدار تولید کشاورزی، همواره از مقدار آن در سال ۱۳۹۰ بالاتر بوده است. شاخص مقدار تولید کشاورزی همواره در ۱۱ سال منتهی به سال ۱۴۰۱ به جز سال ۱۳۹۳، بالاتر از سطح آن در سال ۱۳۹۰ قرار گرفته است. با این وجود در سال ۱۴۰۱ برای دومین سال پیاپی روند نزولی را طی کرده و رشد منفی ۴.۵ درصد را تجربه کرده است. میانگین رشد سالانه شاخص مقدار تولید کشاورزی در دوره مورد بررسی برابر با منفی ۰.۱۸ درصد است. رقم این شاخص در سال ۱۴۰۱، برابر با ۱۰۰.۵ اعلام شده که پس از سال ۱۳۹۳، پایینترین رقم این شاخص در سالهای اخیر است. بخشی از روند کاهنده شاخص مقدار تولید بخش کشاورزی به تغییرات اقلیمی نسبت داده میشود.