واردات نصف شد؛ تبعات حذف اوکراین از بازار گندم جهان
اکوایران: گرانترین و بیشترین گندم وارداتی در بهار سال جاری از چه کشورهای وارد ایران شده است؟ آیا روند واردات نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایشی بوده یا کاهشی؟ به گزارش اکوایران؛ دادههای گمرک نشان دهنده آن است روند واردات گندم به لحاظ حجمی و ارزشی در بازه زمانی مورد بررسی نسبت به مدت […]
اکوایران: گرانترین و بیشترین گندم وارداتی در بهار سال جاری از چه کشورهای وارد ایران شده است؟ آیا روند واردات نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایشی بوده یا کاهشی؟
به گزارش اکوایران؛ دادههای گمرک نشان دهنده آن است روند واردات گندم به لحاظ حجمی و ارزشی در بازه زمانی مورد بررسی نسبت به مدت مشابه سال قبل به نصف رسیده و با توجه به اعمال مجدد محدودیتهای صادراتی برای اوکراین پیشبینی میشود جبران کاهش واردات کمی مشکل باشد. اوکراین در کنار روسیه یکی از تامینکنندگان اصلی گندم و غلات در دنیا محسوب میشود و پس از اینکه روسیه اعلام کرد، توافق صادرات غلات اوکراین، معروف به طرح «دریای سیاه» را برای سال جدید تمدید نخواهد کرد، قیمت هر بوشل گندم بیش از ۸ دلار گران شد و با این شرایط انتظار می رود گندم وارداتی مورد نیاز کشور امسال گرانتر از سال گذشته تامین شود.
در این خصوص دو روز پس از اعمال توقف توافق صادرات غلات از اوکراین، سازمان تجارت جهانی از کشورها خواست که صادرات مواد غذایی را در پی خروج روسیه از توافقی که اجازه ارسال غلات از بنادر اوکراین را می داد محدود نکنند. مدیر کل سازمان تجارت جهانی به ابراز نگرانی کرده که برخی از دولتها به دلیل ترس از بحران غدایی و افزایش قیمتها، ذخایر خود را نگهدارند. اقدامی که میتواند مشکلاتی را در روند صادرات گندم و غلات به وجود آورد. اتحادیه اروپا به دنبال انتقال غلات بیشتر اوکراین از طریق جاده و راهآهن است.
به گفته رئیس بنیاد ملی گندمکاران نیاز کشور حداکثر ۱۲ میلیون تن است. با توجه به آمار اعلام شده نیاز صنف و صنعت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم، بذر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن و خباری به ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تن گندم نیاز دارند از سوی دیگر یک میلیون دیگر هم باید ذخیره در کشور داشته باشیم؛ براساس آمار سال گذشته چهار و نیم میلیون تن گندم وارد کشور شده است که با این شرایط میتوان گفت خرید داخلی ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوده و مابقی باید از طریق واردات تامین شود.
بررسی روند واردات گندم در بهار
ارزیابی روند ماهانه واردات گندم در بهار سال جاری در با مدت مشابه سال قبل نشان میدهد واردات هم به لحاظ وزنی و هم ارزشی نصف شده است. براساس دادههای اعلام شده از سوی گمرک ارزش واردت گندم در بازه زمانی مورد بررسی نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۵۱ درصدی و به لحاظ وزنی هم کاهش ۵۴ درصدی داشته است.
طبق آمارهای گمرک در بهار سال جاری حجم گندم وارداتی از ۸ کشور «فدراسیون روسیه»، «سنگاپور»، «انگلستان» ، «امارات متحده عربی»، «هلند»، «هنگ کنگ»، «قزاقستان» و «تیمور» برابر با یک میلیون و ۵۸۰ هزار تن بوده و حجم ارزشی واردات گندم هم با کاهش به ۶۹۸ میلیون دلار رسید.
با توجه به دادههای گمرک در این مدت گرانترین گندم از «فدراسیون روسیه» وارد کشور شده است. با توجه به آمار گمرک ارزش گندم وارداتی از این کشور برابر با ۲۲۲ میلیون دلار بوده است که بیشترین ارزش را نسبت به سایر کشورها داشته است، حجم واردات گندم از این کشور هم برابر با ۵۵۱ هزار تن بوده است. از سوی دیگر در این مدت ۸۱ میلیون دلار گندم به حجم ۱۵۴ میلیون تن از «سنگاپور» وارد کشور شده است، اما انگستان سومین کشور واردکننده گندم به کشور محسوب می شود، ارزش گندم وارداتی از این کشور برابر با ۶۹ میلیون دلار بوده است.